Intrebari si raspunsuri frecvente despre Allplan

 

Sunteti in cautarea unei solutii de proiectare integrate care face ca orice idee sa devina posibila?

In cazul acesta alegeti Allplan - programul specializat de proiectare dedicat arhitectilor, program ce acopera toate fazele de proiectare de la schitarea 2D a ideii, la realizarea modelului 3D (virtual) al cladirii, pana la realizarea planselor finale de prezentare si de executie.

Totul intr-un singur program. Nu mai este nevoie de alte aplicatii. Fara alte costuri suplimentare. Aveti totul la indemana: functii 2D pentru detalii si planuri, functii 3D pentru elemente de arhitectura (pereti, plansee, usi, ferestre, acoperisuri etc.), biblioteci extinse cu elemente de arhitectura, peisagistica si urbanism, functii de armare 2D si 3D, calcul structural dupa EUROCODURI, functii pentru proiectarea drumurilor si a canalizarilor, module specializate pentru instalatii (incalzire, sanitare, ventilatii, electrice), proiectarea fundatiilor, prezentari fotorealiste ale proiectelor.

 

 

 

 


 

1. Intrebari generale

1.1. Ce este Allplan?

Allplan este un pachet de programe de CAD orientat obiect pentru arhitecti, ingineri si companii de constructii. Allplan poate fi utilizat pentru crearea de modele de arhitectura si de calcul structural, cu determinarea cantitatilor si a costurilor pentru orice etapa a proiectului. In plus, Allplan ofera o facilitate deosebita: puteti comuta intre proiectarea in 2D si lucrul in 3D dupa dorinta, in functie de faza proiectului, asigurand in orice moment metoda optima de lucru.

Solutia de proiectare este completata de facilitatile de evaluare a costurilor si creare rapida a ofertelor.

Programul este complet tradus in limba romana.

 

2. Allplan Arhitectura

2.1. Ce este Allplan Arhitectura?

Allplan Arhitectura reprezinta partea din solutia Allplan destinata arhitectilor. Utilizatorul poate lucra in 2D, in 3D sau poate utiliza o combinatie a celor doua moduri de lucru in functie de doleante, de proiect sau de etapa din proiect la care lucreaza (proiectare, extragerea detaliilor, a vederilor sau sectiunilor etc.). Nu exista restrictii la alegerea metodei de lucru.

2.2. Unde este util Allplan Arhitectura?

Allplan Arhitectura permite realizarea interesanta si spectaculoasa a prezentarilor, punand la dispozitie functii utile de proiectare de la schitarea rapida a ideii pana la crearea planurilor de executie. Obtinerea cantitatilor de materiale in scopul relizarii ofertelor se face simplu si este foarte precisa (singurul program acreditat TUV pentru calcul cantitatilor).

Programul permite proiectarea cladirilor, realizarea designului interior, amenajarea de centre expozitionale, crearea planurilor de urbanism si a amenajarilor de peisagistica sau a planurilor zonale (PUG, PUZ) etc.

2.3. Ce completari exista pentru Allplan Arhitectura?

In plus fata de functiile incluse in pachetul destinat arhitectilor, Allplan Arhitectura interactioneaza cu toate specialitatile implicate in proiectarea si executia unei constructii: armare (Allplan Inginerie), calcul structuri (Scia Engineer), instalatii termice, sanitare, ventilatii, aer conditionat (AX-3000), calculul certificatului energetic pentru cladiri si apartamente (acum validat de INCD Urban INCERC), Cinema 4D pentru prezentari profesionale sau programe de calcul si analiza a costurilor. Majoritatea programelor lucreaza sub aceeasi interfata si nu necesita importul/exportul datelor, ceea ce face invatarea lor mai usoara si asigura o precizie ridicata a datelor.

2.4. Cum poate fi utilizat Allplan Arhitectura in proiecte de reabilitare?

Allplan face realizarea proiectelor de reabilitare mult mai simpla si eficienta. Programul permite crearea planurilor de demolare, de restructurare si a reviziilor. Cantitatile demolate sau adaugate (constructii noi) sunt simplu si precis de determinat, astfel incat costul operatiunii de reabilitare poate fi rapid stabilit. Planurile de executie obtinute sunt clare evitandu-se in acest fel erorile, de altfel frecvente in astfel de lucrari.

2.5. Cum raspunde Allplan conceptelor de eficienta energetica si proiectare durabila?

Proiectarea durabila este un concept care se impune tot mai mult in domeniul proiectarii, dar si al constructiilor. Scopul este reducerea la minim a consumului de energie si a resurselor necesare in toate fazele de proiectare si exploatare a unei cladiri: de la fazele initiale de proiectare pana la managementul exploatarii constructiei. Devine astfel posibila reducerea impactului asupra mediului inconjurator prin utilizarea materialelor de constructie recuperabile si regenerabile.

 

Exista de asemenea module specializate pentru analiza energetica a cladirilor. Acestea ofera informatii utile care ii permit proiectantului sa aleaga acele solutii avantajoase energetic. In stransa legatura cu aceasta sunt disponibile module pentru implementarea sistemelor moderne si ecologice de producere a energiei: panouri solare si panouri fotovoltaice.

2.6. Cum pot utiliza Allplan Arhitectura pentru a-mi optimiza procesul de proiectare?

In Allplan puteti utiliza asistenti pentru a defini un standard de lucru unitar pentru intregul birou de arhitectura. Aceasta va permite optimizarea activitatii interne, permitand echipei de utilizatori sa obtina rezultate spectaculoase intr-un timp mult mai scurt si cu un efort mult mai mic, raspunzand mult mai eficient si flexibil la modificari.

 

Structura simpla si intuitiva a proiectelor permite utilizatorilor sa comute intre proiecte fara dificultate. Se evita astfel costisitoarele erori de proiectare, desenele/proiectele fiind clare si simplu de inteles.

2.7. Cum pot structura modelul cladirii in Allplan Arhitectura?

Structura de cladire ofera un cadru util pentru structurarea, organizarea si utilizarea desenelor Allplan. Indiferent daca lucrati in 2D, 2½D- sau in modul 3D-orientat obiect (modelul virtual, 3D al cladirii) beneficiati oricand de o structura practica, bine organizata a proiectului, utila dumneavoastra pentru organizarea logica a cladirii pe niveluri ierarhice. Sectiunile, vederile sau listele de cantitati pot fi generate direct din structura de cladire.

 

Allplan vine cu o serie de structuri predefinite de cladire pentru cele mai intalnite situatii, structuri ce pot fi utilizate ca atare sau pot fi modificate si utilizate ca prototip (model) pentru alte proiecte. Puteti acum sa va organizati datele astfel incat sa reflecte structura cladirii cat mai precis: cladiri, sectiuni, etaje si camere.

2.8. Pot crea schite cu Allplan Arhitectura?

Modulul Allplan Sketch reprezinta solutia ideala pentru realizarea profesionala a schitelor. Schitele pot fi modificate si corectate si pot fi combinate in nenumarate feluri cu fotografii, imagini randate si multe altele. Programul poate fi utilizat impreuna cu tablete grafice, caz in care procesul de schitare denine mult mai natural, oferind arhitectului o libertate totala de creatie.

Programul permite utilizarea de tipuri de creioane dintre cele mai diverse (inclusiv pensule si spray-uri), iar alegerea si schimbarea simpla, intuitiva a culorilor il face foarte usor de utilizat.

2.9. Ce sunt "macro-urile" in Allplan Arhitectura?

Allplan pune la dispozitie simboluri inteligente, denumite "macro-uri". Modul in care ele sunt afisate depinde de scara desenului si de tipul de proiectie. Puteti bineinteles sa va creati propriile simboluri inteligente. Odata salvate, la inserarea in desen ele pot fi scalate dupa dorinta. Un astfel de simbol inteligent este compus din elemente grafice plasate pe diverse straturi (ca si in cazul layer-elor). Acestea controleaza scara curenta a desenului si tipul proiectiei in care elementele devin vizibile (de exemplu: doar in vederea 2D sau doar in vederea 3D a etajului).

 

Un catalog cuprinzator cu numeroase astfel de simboluri inteligente este livrat odata cu programul. Acesta include diverse modele de usi, ferestre, elemente de iluminat, pomi, sanitare, oameni etc.

2.10. Cum pot crea un model 3D al cladirii in Allplan Arhitectura?

Cand desenati in 2D utilizand elemente geometrice precum linii, cercuri sau hasuri, transpuneti pe calculator modul de lucru clasic, la planseta. Aveti in plus avantajul realizarii rapide a modificarilor desenului, dar desenarea in 2D inseamna sa ignorati beneficiile oferite de un sistem CAD evoluat precum Allplan. De exemplu, calculul suprafetelor (pereti, ferestre, usi etc.) trebuie facut manual, iar corelarea intregului proiect (corelarea cotelor din desene diferite pentru evitarea suprapunerilor) este mare consumatoare de timp si resurse.

 

In cazul in care lucrati cu obiecte de arhitectura precum pereti si goluri (deschideri) veti constata ca efortul nu este mai mare decat in cazul desenarii in 2D. In plus, nu mai este nevoie sa trasati linii paralele dupa care sa umpleti spatiul dintre ele cu hasura pentru perete. Trebuie doar sa desenati peretele. Trasarea se face in plan, exact ca si cand ati desena o linie. Peretele se creaza automat pe traseul indicat si cu parametrii (grosime, numar de straturi, inaltime, aliniere fata de axa de trasare etc.) stabiliti. Acelasi lucru este valabil si pentru constructii mai complexe precum balustrade, garduri sau pereti cortina (fatade). Un alt avantaj este ca in timpul trasarii unui perete, o previzualizare a acestuia apare in pozitia in care se afla cursorul, nu doar in vedere plana, ci si in izometrie, putand astfel controla mult mai precis desenarea.

Modelul tridimensional al constructiei serveste si ca baza pentru analize, extragerea cantitatilor, verificarea desenului si realizarea de prezentari fotorealiste convingatoare. Acesta este singurul mod in care puteti beneficia de rapoarte detaliate ale constructiei, inclusiv cu reprezentari grafice.

 

Allplan include o serie de functii ce permit transformarea - mai mult sau mai putin automata - a desenelor 2D in elemente de arhitectura 3D, de exemplu pereti: pornind de la desenul camerelor, de la planuri 2D ale etajului continand linii paralele pentru reprezentarea peretilor sau de la simple linii 2D.

2.11. Cum se controleaza in Allplan inaltimea corecta a cladirilor/etajelor?

Allplan utilizeaza "planuri de lucru sau de referinta" ce permit definirea flexibila a componentelor de arhitectura. Avantajul acestei metode este ca atunci cand planurile de referinta se modifica, inaltimea tuturor componentelor care au fost definite raportat la aceste planuri se modifica corespunzator automat.

2.12. Pot lucra simultan pe acelasi proiect mai multi utilizatori?

Allplan dispune de o functionalitate - Managerul de retea - ce permite lucrul eficient al intregii echipe de proiectare pe acelasi proiect. Este un modul dedicat organizarii posturilor de lucru CAD intr-o retea locala.

 

Toti utilizatorii pot accesa simultan toate datele unui proiect de pe orice calculator. Aceasta previne, pe de o parte, controlul corect al desenelor, evitandu-se variantele nedorite, iar pe de alta parte impune lucrul cu un mod unic de desenare stabilit la nivelul biroului de proiectare pentru toti participantii la proiect.

2.13. Cum se pot importa si prelucra datele provenite din alte programe?

Un proiect poate implica un numar foarte mare de desene si planse. Din acest motiv puteti utiliza Allplan-ul pentru importul si exportul datelor rapid si simplu utilizand formatul standard PDF, pe care apoi sa-l transmiteti clientilor sau partenerilor de echipa. Puteti include modelul 3D animat al cladirii cu un simplu clic. Clientul poate activa sau dezactiva anumite layere facand vizibile sau invizibile anumite camere, etaje, poate sa activeze sau sa dezactiveze finisajele, poate sa vada sau nu cotele, hasurile sau etichetele camerelor.

Modelul 3D (animat) al cladirii poate fi vizualizat din directii diferite, in ansamblu sau urmarind detaliile de constructie.

2.14. Cum pot crea planse profesionale si atractive vizual pentru clienti?

Realizarea unor planuri de plotare profesionale, atractive este esentiala pentru prezentarea realizarilor arhitectului catre clienti. Aveti la dispozitie biblioteci specifice cu elemente pentru crearea unei planse convingatoare de prezentare, atat pentru schite si modelul cladirii, cat si pentru plansele finale.

 

Sunt de asemenea disponibile functii speciale de colorare, aplicare a texturilor sau realizarea transparentelor si a tranzitiilor.

O structura de proiect uniforma atrage dupa sine aprecierea unui birou de arhitectura ca unul bine organizat.

2.15. Se pot arhiva documente cu Allplan Arhitectura?

Cu Allplan este posibila realizarea documentelor in format PDF/A. Formatul PDF/A este un standard ISO de arhivare pe durata indelungata a documentelor electronice. Acest standard asigura posibilitatea accesarii (citirii) datelor pentru un numar mare de ani si va ajuta sa arhivati documentatia rapid, usor si la costuri mici pentru o perioada mare de timp.

© 2018 Nemetschek Romania Sales & Support SRL